Op vrijdag 31 maart zetten de samenwerkingspartners in het Ringerskwartier een belangrijke stap in de herbestemming van de Ringersfabriek. Om 16.00 uur gaat wethouder Kloos (OPA) met de partners een begin maken met het uitpakken van het monumentale fabrieksgebouw. Door het ‘strippen’ van het gebouw kan de ware staat van het pand worden bepaald en een start gemaakt worden met het maken van de definitieve plannen voor de fabriek.

De Ringersfabriek
De Ringersfabriek is een begrip in Alkmaar. Gebouwd in 1920 en als fabriek in bedrijf tot 1973. Door zijn bijzondere architectuur en de prominente ligging aan het Noordhollandsch kanaal, direct tegenover het historische centrum van Alkmaar, was het decennialang een beeldbepalend icoon in de stad. De Ringersfabriek is zo’n 35 jaar geleden ingepakt in kunststof beplating en van het historische gebouw is vrijwel niets herkenbaar, maar daar komt verandering in. De kunststofplaten gaan vanaf 31 maart van de gevel af. Nadat de platen verwijderd zijn kan vastgesteld worden in welke staat de gevel is.

Ook aan de binnenkant worden constructies verwijderd die tijdens verschillende verbouwingen in de loop van de tijd zijn aangebracht. Ook hiervoor geldt dat hierdoor een exact beeld ontstaat van de staat van het gebouw en kan een definitief ontwerp voor het gebouw worden gemaakt.

Project Ringerskwartier
BPD Ontwikkeling heeft de fabriek en omliggende gronden begin 2017 aangekocht en leidt nu de gehele gebiedsontwikkeling van het Ringerskwartier. De komende jaren verandert dit Ringerskwartier in een woongebied met als icoon de Ringersfabriek waarvoor de ideeën steeds definitiever worden. Op de begane grond van de Ringersfabriek een ‘Chocolate Experience’ met ‘pastry academie’ en andere food gerelateerde bedrijven en op de 1e verdieping een hotel. In de fabriek zullen op de verdiepingen ‘loft’appartementen worden gerealiseerd. Voor het verdere gebied wordt op dit moment gestudeerd op een stedenbouwkundig plan met woonblokken.

Het project wordt een belangrijke publiekstrekker en een impuls voor wonen in de stad en de economie en het toerisme in de regio. Niet alleen wordt de monumentale Ringersfabriek uit het kunststof gehaald en in oude glorie hersteld, ook wordt De Noorderkade langs het water van het Noordhollandsch kanaal momenteel verlaagd. De verlaging wordt gerealiseerd over een lengte van ongeveer 110 meter door middel van een zogenaamd landschapsmeubel. Het project Ringerskwartier draagt daarmee sterk bij aan de gebiedsontwikkeling van Overstad tot een onderdeel van de Alkmaarse binnenstad met een regionale uitstraling.

Voor de herbestemming werken eigenaar/gebiedsontwikkelaar BPD Ontwikkeling en BOEi (organisatie gespecialiseerd in herbestemmen van cultureel erfgoed) samen met chocoladefabrikant Dobla (initiatiefnemer van de Chocolate Experience) en de gemeente Alkmaar.