Vijfenvijftig leerlingen uit de HAVO/ VWO-brugklassen van het csg Jan Arentsz College bedachten dit najaar wat zij leuk zouden vinden om te doen en te ontdekken als zij straks de Chocolate Experience in Ringers bezoeken.

Dat deden zij als onderdeel van het Technasium-onderwijs dat het Jan Arentsz College in Alkmaar tegenwoordig hun leerlingen aanbiedt. Acht weken lang verdiepen zij zich in een vraagstuk, en werken een opdracht vanuit het bedrijfsleven uit. De tweede opdracht bij dit type projectonderwijs op het Jan Arentsz kwam van Dobla, die wel eens wilde weten hoe brugklas-leerlingen een chocolate experience zouden inrichten.

In twaalf groepjes gingen de leerlingen aan de slag. Tijdens de eerste les namen ze een kijkje in de verlaten Ringersfabriek en roken daar nog de cacaolucht van vroeger. Donderdag 17 december werden de ideeën en prototypes gepresenteerd aan Arthur Dontje, de grote baas van Dobla en initiatiefnemer om de oude Ringers Chocoladefabriek nieuw leven in te blazen.

Arthur Dontje liet weten zeer te spreken te zijn over de creativiteit en kwaliteit van de presentaties. Een aantal ideeën verdienen het ook om verder uitgewerkt te worden, zoals de boomhut in cacaobomen, de visvijver met chocoladelekkers, de chocoladetunnel in de kelder en de miniatuurwereld van cacaoboon tot bonbon.

Brugklas-leerlingen met interesse in bèta en techniek krijgen op het CSG Jan Arentsz vanaf dit schooljaar het vak Onderzoek en Ontwerpen. Deze technasium-formule biedt uitdagend en motiverend onderwijs, waarbij in teams aan diverse projecten wordt gewerkt. Door middel van aansprekende projectopdrachten maken brugklas-leerlingen kennis met de alledaagse praktijk van bèta en technische beroepen.

Landelijk bestaat dit vak sinds 2004. Er zijn momenteel zo’n 100 scholen die zich ook Technasium mogen noemen. Het CSG Jan Arentsz heeft de onderwijsstroming technasium nu als pilot ingevoerd. De leerlingen verrichten een (voor)onderzoek, maken een analyse, kiezen uit alternatieve ontwerpen, werken een verslag of 3D model uit en geven een afsluitende presentatie.

Na de afsluiting van dit project ging niemand zonder Dobla-chocolaatjes de deur uit.